Bucharest Jazz Festival 2014. Cea de-a treia editie, intr-un nou concept

bucharest-jazz-festival-2014-i101102Cel mai important eveniment de jazz al anului din Capitala,  ARCUB Live Open Air — Jazz, Blues & More, se relanseaza la cea de-a treia editie sub un nume si un concept nou: Bucharest Jazz Festival. Manifestarea va avea loc in perioada 2 – 6 iulie 2014, in Piata George Enescu si, spre deosebire de editiile anterioare, in acest an, se va extinde si in spatiul expozitional din incinta Hanului Gabroveni, viitorul sediu ARCUB.

Avandu-l pe pianistul Lucian Ban drept curator, festivalul intra, din 2014, in circuitul international, odata cu integrarea in prestigioasa asociatie de producatori, Europe Jazz Network, ce include 93 de organizatii de profil din 29 de tari dedicate sustinerii creativitatii jazzului contemporan si a improvizatiei in muzica, dintr-o perspectiva europeana larga.

Noul concept al festivalului pune un accent  deosebit pe scena romaneasca de jazz, mentinand in acelasi timp un line-up de nivel mondial. In premiera absoluta pentru Romania, la Bucharest Jazz Festival 2014 debuteaza un modul de Evenimente Conexe — lansari de carte, disc, seria Jazz on Film, colocvii si dezbateri, expozitie de afis de gen — ce vor avea loc zilnic, la Hanul Gabroveni, pe intreg parcursul festivalului. Acestea isi propun sa contextualizeze jazzul romanesc atat in peisajul local, international, cat si in raport cu celelalte sfere ale artei.

Astfel, marti 1 iulie, in deschiderea festivalului, ARCUB in parteneriat cu Institutul Polonez, verniseaza expozitia dedicata uneia dintre cele mai mari colectii private din lume, avand ca tema Afisul polonez de jazz de avangarda din anii ’60.

Joi, 3 iulie, in cadrul unui eveniment dedicat, cei interesati pot afla care este situatia Cartii romanesti de jazz. Prezentati de Florian „Mosu” Lungu, autori precum Mircea Tiberian, Marius Popp, Alex Vasiliu si altii vor lansa noi titluri in domeniu, urmate de discutii cu publicul si sesiuni de autografe.

Vineri, 4 iulie, va avea loc primul showcase dedicat caselor de productie care au editat discuri romanesti de jazz. Acesta va fi urmat de o dezbatere cu tema Discul romanesc de jazz, in prezenta fondatorilor Green Records, A&A Records, Soft Records, Fiver House Records si 7Dreams Records, care isi vor prezenta cataloagele si planurile de viitor, analizand conditia actuala a acestei arte in Romania.

O alta premiera in program este Jazz on Film, o serie de proiectii ce se va desfasura pe tot parcursul festivalului. Aceasta infatiseaza nume legendare ale jazzului international in ipostaze inedite, precum Cecil Taylor — All The Notes sau Paul Bley. Documentarul multiplu premiat despre miscarea poloneza de avangarda YASS, Iubire / Miłość va fi adus in festival in parteneriat cu Institutul Polonez Bucuresti. De asemenea, se vor proiecta si documente rare din arhiva TVR, care surprind fenomenul de jazz romanesc: Miracolul de la Sibiu, un documentar TVR realizat de Doru Ionescu si Don’t Be Sad — Richard Ochanitzky, semnat de Alex Vasiliu, la Studioul TVR Iasi.

Artisti legendari si maestri ai jazzului contemporan au confirmat participarea la editia de anul acesta a Bucharest Jazz Festival. Unul dintre putinii creatori de istorie in jazz aflati inca in viata,  celebrul saxofonist Lee Konitz se va afla pentru prima data la Bucuresti in formula de cvartet, alaturi de nume de referinta ale jazzului contemporan, precum Carmen Lundy, John Scofield Überjam si Julia Hülsmann Quartet.

De asemenea, pe scena din Piata George Enescu, vor urca unii dintre cei mai importanti muzicieni din jazzul romanesc actual. Saxofonistul Alex Simu, cunoscut publicului prin proiectele sale de world music (ARIFA), revine ca lider al unui autentic combo de jazz. Emil Bizga prezinta cvartetul omonim albumului pe care-l va lansa in cadrul festivalului: Emil Bizga Acacia Flower Quartet. Cunoscutul contrabasist timisorean, Johnny Bota este prezent in trioul excelentului pianist sarb Mike Krstić. Un proiect cu totul special pe scena romaneasca este Bucharest Jazz Orchestra, condusa de talentatul trompetist Sebastian Burneci. Septetul condus de Mihai Iordache va incanta publicul cu repertoriul lor cu adevarat post-punk jazz. Romanian Jazz Collective este primul ansamblu dedicat exclusiv song book-ului romanesc de jazz — o reinterpretare moderna a compozitiilor clasice semnate de Richard Oschanitzky, Johnny Raducanu, Marius Popp si altii.

In plus, pe tot parcursul Bucharest Jazz Festival, in Piata George Enescu, va fi amenajat standul Jazz Made in Romania, dedicat exclusiv caselor de discuri si editurilor ce publica titluri de jazz autohton.

Share

Author: Maria

Share This Post On